Při další jarní procházce kolem řeky Otavy parkem zvaném Ostrov v Horažďovicích nás zaujme bíle kvetoucí ptačinec velkokvětý (Stellaria holostea). Vytrvalá řídce trsnatá bylina s tenkými plazivými oddenky. Z nich vyrůstají jednak krátké a nekvetoucí prýty a jednak asi 30 cm dlouhé čtyřhranné lodyhy kvetoucí. Úzce kopinaté listy stojí na lodyhách v párech, naspodu mohou být srostlé a skoro vodorovně odstávají. Velké bílé květy mají korunní plátky skoro až do poloviny dělené. Skládají se v řídká vidlanovitá květenství.  „Stellari“ znamená hvězdička. Tuto rostlinu tak naši předkové pojmenovali podle tvaru květů. Ty skutečně vypadají jako hvězdy spadlé z nebe. Lidově se rostlina označuje jako hvězdnice nebo hvěznice. Ptačinec kvete od května do června a roste v teplejších křovinatých hájích. Rostlina obsahuje především saponiny, vitamin C a jiné různé minerální látky. Žádný podrobný chemický rozbor nebo průzkum účinnosti látek v ptačinci nikdo zatím neprovedl. A tak zůstane ptačinec nejspíše okrasnou hajní bylinkou, než léčivkou.

Břehy podél řeky Otavy doprovází společenstva hluchavky nachové (Lamium purpureum). Název pochází z řeckého slova laimos nebo lámos tj. jícen, podle stavby květu připomínající rozšklebený jícen. Purpureum latinsky fialový – podle růžově purpurové barvy květů. Carl von Linné zvolil pro rostlinu jméno Lamium. O její české jméno se postarali bratři Preslové kolem roku 1819. Její podobnost s kopřivou dala pak vzniknout lidovým názvům hluchá nebo mrtvá kopřiva. Její purpurově zbarvené květy září pod stromy. Jedná se o nízkou bylinu, která má podobně jako všechny hluchavky čtyřhrannou lodyhu. Listy jsou křižmo vstřícné a květy tvoří lichopřesleny. Květy mají korunní trubku rovnou, a na dolním pysku tmavě fialovou skvrnu.

Dnes bych Vás ráda pozvala na zajímavou jarní procházku.  Jedná se o území přírodně krajinářského zámeckého parku v anglickém stylu. Rozkládá se na ostrově, který obtéká řeka Otava a městský mlýnský náhon. Proto se také „Ostrovem“ nazývá. Nachází se v části města Horažďovic zvané Zářečí.Jedná se o přirozený luční porost, lemovaný souvislým porostem stromů a keřů, podél přirozeného toku řeky Otavy i kolem mlýnského náhonu.